dilluns, 16 de novembre del 2009

VARIANTS DIATÒPIQUES




Ja sabeu que totes les llengües tenen moltes maneres de parlar-se i que d'això se'n diu varietats diatòpiques o dialectes. Som una llengua amb més de 10 milions de possibles parlants i, malauradament, sovint tenim desconeixement d'altres accents i formes d'expressió, fins i tot ens semblen estranyes. Cal conéixer aquests diverses maneres de parlar i no només per a Selectivitat.


A continuació us adjunte alguns arxius on trobareu els accents menys habituals a les orelles dels valencians.


A http://www.avui.cat/cat/avui-tv.php?video=129 trobareu com parlen la nostra llengua a Perpinyà, amb un dolç accent francés.


A http://www.avui.cat/cat/avui-tv.php?video=125, com parlen a l'Alguer, a l'illa de Sardenya. I si us ha agradat aquesta manera tan a la italiana podeu seguir-los a la Tv de l'Alguer http://cat.alguer.it/video/ Segur que és la variant que més us sorprén i més us costa.


També, dels parlar orientals, concretament del parlar de les Balears trobareu exemples a http://ib3noticies.com/ I, finalment, si a la vostra zona no ha arribat la censura, podeu veure exemple de l'oriental central si veieu TV3. Si no, ací teniu una mostra d'un programa que us pot servir una mica de recopilació de dialectes, un capítol de: Caçadors de paraules http://www.tv3.cat/videos/461959/Especial-lectura o aquest video curtet que parla de la "música"? rap.










1 comentari:

  1. Entre la forma de parlar d'Ibi i Onil hi han diferencies: ací diem "parlá", "sopá", "diná", i a Onil diuen "parlar", "sopar", "dinar". I estem a 8 quilòmetres de distància ... què no ocorrerà al llarg de tota la costa mediterrània?

    ResponElimina